1955 Mardin doğumlu. Lise öğreniminden sonra 1975 yıllında İsveç’e gitmiş. Burada üniversite öğrenimi görmüş. Stockholm Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler ve Tarih okumuş. Düşünce Tarihinde ise master tezi yazmış. Master çalışması kitap olarak yayımlanmış. Şimdiye kadar yayınlanmış 8 tane kitabı var. Bunlardan birisi İskandinav Modeli üzerine yazılmış. Bu kitapta İskandinav ülkelerini ve bunların modelini kapsamlı bir biçimde irdelemeye çalışıyor. Diğer kitapları tarih, sözlü edebiyat ve felsefeyle ilgilidir.
Akademik yaşama paralel olarak Cizîrî İsveç siyasi yaşamına da aktif katılmış. Parlamentoda temsil edilen demokratik sol bir partinin Merkez Komite üyeliğini yıllarca yapmış. Bu partinin değişik kademelerinde aktif bir biçimde görev almış. İki dönem İsveç Parlamentosunda yedek milletvekili olarak hizmet yapmış. Bunun yanı sıra Huddinge (Stockholm) Belediyesi’nde Meclis Üyeliği, Komisyon Başkanlığı, Başkan Vekilliği ve bir dönem Belediye Başkanlığı da yapmış. Toplam 15 yıl profesyonel olarak yerel yönetimlerde çalışmış.
Ayrıca 11 yıl İsveç’te Yargıtay Üyeliği ve Merkezi Vergi Komisyonları ve Sosyal Si-gortalar Komisyonu’nda görev yapmış. O nedenle İskandinav ülkelerinin İdari sistemini yakından biliyor. Ciziri bir de Türkçe, Kürtçe, İsveççe dillerinde iyi bir derecede hem yazıyor hem okuyor hem de konuşuyor. Orta derecede de İngilizce ve Arapça biliyor. Hem Kürtçe hem de Türkçe yayınlanmış kitapları var. Değişik gazete ve dergilerde yıllardır yazıları yayınlanmıştır, şimdi de Diyarbakır’da yayınlanan günlük Azadîya Welat ve Nusaybinim Com internet sitesinde haftada bir köşe yazısı yazıyor. Cizîrî 25 yıl İsveç’te yaşadıktan sonra 2001 yıllında ülkesine geri dönüş yaptı. Şimdi memleketi Nusaybin’de ailesiyle birlikte oturuyor.
Yayınlanmış kitaplar:
Tarih ve Uygarlık, Birinci Cilt
Tarih ve Uygarlık, İkinci Cilt
Bize Bir Felsefe Lazım, Felsefî Denemeler
Yazarlık ve İdeoloji, İsveç Edebiyat Yazıları
İskandinav Modeli, İskandinav Ülkeleri Üzerine Bir Araştırma
Kultur û Raman, Kürtçe Düşünce Tarihinde Deneme Yazıları
Kultur û Edebiyata Devkî, Kürtçe Sözlü Edebiyat Araştırmaları
Sosyalizasyon û Edebîyata Devkî, Kürtçe Sözlü Edebiyat Araştırmaları
Omeriya Mirsom, Kürtçe Yerel Tarih
Edebiyata Devkî û Şer, Kürtçe Sözlü Edebiyat Araştırmaları
Bize Bir Siyaset Lazım, Fikir-Demokrasi-Siyaset
Adil Yerel Yönetimler, Fikirler-Yöntemler-Modeller